Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gemeente Herenthout kent projectsubsidie van €25.000 toe aan VOC Neteland

VOC Neteland

VOC Neteland is een erg gewaardeerde vereniging in gemeente Herenthout en de volledige regio Neteland. In 2023 vingen ze maar liefst 4.407 dieren in nood op.

VOC Neteland staat vandaag voor vele uitdagingen. Zo zal ze voor de opvang en revalidatie van inheemse fauna binnenkort haar infrastructuur, die organisch gegroeid is, grondig moeten aanpassen. De huidige infrastructuur is namelijk onvoldoende om het groeiend aantal opgevangen dieren op een kwalitatieve en diervriendelijke manier te ontvangen en te laten revalideren.

Bovendien zal de overheid eind 2024 een normenstelsel voor opvangcentra uitwerken, in functie van het welzijn van dieren en overdracht van ziekten tussen dieren onderling en mens en dier.

Het VOC zal hierdoor nog bijkomende aanpassingen moeten uitvoeren.

Momenteel biedt VOC Neteland rondleidingen, lezingen en workshops aan bezoekers en scholen aan. In de toekomst wil de organisatie nog sterker inzetten op een proactief beleid rond de bescherming van inheemse fauna en hun habitat.

In samenspraak met de gemeente en verschillende partners wil het VOC optimaal gebruikmaken van hun ligging, hun patrimonium en de omgeving voor de uitbouw van een ‘Natuur Onthaalpoort Maasloop VOC Neteland’, als multifunctioneel natuurbelevingscentrum die mens en natuur dichter bij elkaar brengt. De onthaalpoort is de ideale uitvalsbasis om het stil gebied rondom het opvangcentrum te verkennen.

De gemeente erkent de ontwikkeling, de maatschappelijke waarde van een VOC, de gewaardeerde werking van de vereniging, alsook de uitzonderlijke waarde die het heeft voor de gemeente en de regio. Het bestuur wil zich dan ook graag engageren om samen na te denken over verdere ontwikkelingsperspectieven. De projectsubsidie van €25.000 is alvast een heel mooie start in de juiste richting.

De bestrating van en naar VOC Neteland blijft wel een aandachtspunt.

NNieuws kreeg de afgelopen maanden heel wat reacties van VOC-sympathisanten over de zeer slechte staat van de weg aan de Langstraat van en naar het VOC. 

Foto : het voltallige college overhandigde de cheque aan de vrijwilligers van VOC Neteland.
https://www.vocneteland.be/

Langstraat 29/1, Herenthout, België

VOC Neteland

Deel dit artikel